Tatran Prešov - A1 Bregenz 27:25 v predkole LM

04.09.2010 Celý región

Bregenz 3. septembra (TASR) - Hádzanári Tatrana Prešov vstúpili v piatok do turnaja 1. skupiny predkola Ligy majstrov v rakúskom Bregenzi triumfom nad domácim tímom A1 27:25.
Slovenský šampión si vytvoril veľmi dobré vyhliadky na postup, naopak domáci zverenci slovenského kouča Martina Liptáka si cestu medzi elitu skomplikovali.

Zverenci trénera Rastislava Trtíka v sobotu nastúpia proti tureckému Besiktasu Istanbul a v nedeľu zakončia turnaj duelom s nórskym Drammenom HK, do hlavnej súťaže postúpi iba víťaz skupiny.

V úvodnom zápase skupiny si Besiktas po podobne vyrovnanom priebehu poradil s nórskym Drammenom HK 30:29.

Prešovčania pricestovali do metropoly Vorarlberska po troch rokoch, pričom naposledy práve pod Liptákovým vedením remizovali 30:30 a vybojovali si 3. priečku v základnej skupine LM a tým pádom aj postup do osemfinále PVP. Na úvod ich domáci privítali srdečne aj v slovenčine, no v prvých minútach duelu sa Bregenz nesprával ani trochu pohostinne a hoci zahodil sedmičku a prehrával 0:1, prinútil už po necelých deviatich minútach Trtíka brať oddychový čas (1:5). Ofenzívna stratégia Tatrana postavená na vežiach dvojičkách (Kristopanš-Menkovič) sa rýchlo ocitla v troskách, po tajme sa však na Radčenkových bokoch lepšie udomácnili Tumidalský a Mikéci a zeleno-bieli sa postupne vracali do hry. Duel pritom charakterizovali početné chyby príznačné pre úvod sezóny a skvelé výkony oboch brankárov. V prvom polčase však exceloval najmä domáci Alekšič a síce Prešovčania znížili na rozdiel dvoch gólov, ich nápor zastavil oddychový čas Liptáka. Dve minúty pred prestávkou domáci opäť viedli o štyri góly, no koncovka vyšla lepšie slovenskému šampiónovi a stiahol na dva góly. Menkovič hneď v úvode druhej časti znížil na 13:14 a Prešov naznačil, že víťazné chúťky ho ešte neprešli. V obrane výdatne pomohol príchod Pekára a v 42. minúte Antl, ktorému sa v prvom polčase takmer vôbec nedarilo, vyrovnal. Trtíkov tím mal v záverečnej štvrťhodinke domácich niekoľkokrát na lopate, no nedokázal zasadiť rozhodujúci úder. V záverečných šiestich minútach sa musel aj po niekoľkých diskutabilných verdiktoch rozhodcov takmer neustále brániť a záverečných 107 sekúnd hral dokonca bez Sobola, ktorý uvidel červenú a v oslabení o dvoch hráčov. Krupa však dvakrát excelentne podržal svoje družstvo a Pekár tri sekundy pred koncom spečatil cenný triumf slovenského zástupcu.

Rastislav Trtík, tréner Tatrana Prešov: "Som nesmierne šťastný, že sa to chlapcom podarilo a zvíťazili sme. Prejavili veľkého a bojovného ducha a aj napriek tomu, že sme v prvom polčase spravili až 22 chýb a niektorým hráčom sa až tak nedarilo, potiahli ďalší. Chlapcom som veril za každého stavu, ešte však nie je nič rozhodnuté, zatiaľ sme iba vykročili správnym smerom. "

Martin Lipták, tréner A1 Bregenz: "Netajím, že som sklamaný. Nepodarilo sa nám vyhrať hoci sme boli 50 minút lepším družstvom a trúfam si povedať, že minimálne remíza by pristala konečnému výsledku viac. O postupujúcom ešte nie je ani zďaleka rozhodnuté, no mojich chlapcov bude veľmi ťažko namotivovať na ďalší zápas po takomto nešťastnom výsledku. S ich výkonom som ale spokojný. "

Predkolo LM, 1. skupina:

Tatran Prešov - A1 Bregenz 27:25 (12:14)
Zostava a góly Prešova: Krupa, Popčák - Marušák, T. Mažár 1, M. Urban, Géci 1, Krok 1/1, Kristopans, Radčenko 6, Tumidalský 3, Mikeci 1, Sobol 6/1, Menkovič 2, Pekár 1, Antl 5, Dudáš.
A1 Bregenz: Alekšič, C. Winkler, L. Winkler - Mayer 2, Klopčič 3, P. Günther, Wüstner, Rauch 1, Posch 3, Tyrner 5/1, Stockinger, Wagesreiter 6, Jelinic 2, Banic 3.
Rozhodcovia: Dentz, Reibel (obaja Fr. )
vylúčenia: 8:5
ČK: Sobol za tri vylúčenia
sedemmetrové hody: 4/2 - 3/1
1000 divákov.

Drammen HK - Besiktas JK Istanbul 29:30 (13:14)

Tabuľka po 1. dni:

1. Prešov 1 1 0 0 27:25 2
2. Besiktas 1 1 0 0 30:29 2
3. Drammen 1 0 0 1 29:30 0
4. Bregenz 1 0 0 1 25:27 0

Ďalší program turnaja 1. skupiny:

sobota, 4. septembra: Besiktas - Prešov (18.00), Bregenz - Drammen (20.00)
nedeľa, 5. septembra: Prešov - Drammen (14.00), Bregenz - Besiktas (16.00)
 

Vyberte región